Velike slike časopisov

28. June, 2009

d

Spet se na veliko špekulira, kako bodo konvencionalni (še posebej tiskani) mediji kmalu umrli, saj jih bo povozil splet oziroma “državljansko novinarstvo”. To se seveda ne bo zgodilo čez noč, niti ne v tako ekstremni obliki, dejstvo pa je, da se bodo morali časopisi prilagoditi. Večina jih to počne manj uspešno, izjeme so redke, jih je pa v zadnjem času kar lepo število ugotovilo, da imajo v rokavu še enega aduta – visokokakovostne reportažne fotografije.

Že res, da je danes vsak drugi kvazi profesionalen fotograf, vendar baze fotografij s katerimi operirajo veliki časopisi so preprosto neprimerljivo boljše. Spodaj sem zbral nekaj najboljših časopisnih fotoblogov, ki jih je vredno spremljati oziroma shraniti v vaš RSS bralnik.

The Big Picture
Velika slika bostonskega časopisa Boston Globe je pionir na področju tovrstnih fotoblogov in je te dni praznovala prvo obletnico. Zelo uspešen blog, na katerega ste verjetno že kdaj naleteli, s fascinantnimi fotografijami vedno postreže neposredno – velike fotografije, ki povečave ne potrebujejo, so zložene ena pod drugo in opremljene s kratkimi opisi. Aktualno politično dogajanje, naravne katastrofe, posnetki iz vesolja; The Big Picture nikoli ne razočara in vedno postreže z ganljivimi ali kako drugače osupljivimi fotkami. Obenem je živ dokaz, da je dobra uporabniška izkušnja tudi tista, ki je najbolj preprosta. Jebeš fancy galerije in odvečno klikanje.

The Big Shots
Sestrska različica Bostonove Velike slike je specializirana za šport. Koncept je isti, le da so tokrat v objektivu športniki iz različnih vetrov. Fotografije navdušijo tudi če niste ljubitelj športa.

The Frame
Sacramento Bee je očitno opazil Bostonov uspeh in do zadnje podrobnosti skopiral njihov koncept. Saj ne, da je s tem kaj zelo narobe – najbrž se ne boste branili še enega vira dobrih fotografij.

Captured
Tudi fotoblog Denver Posta uporablja podobno formulo. Izbor tem je podoben kot pri Big Picture, vendar se mi zdi, da fotografije niso vedno tako navdušujoče. Zmoti tudi logika bloga, ki nima poenostavljenega pregleda nad temami in zahteva listanje čez vsako.

Photo Journal
The Wall Street Journal za razliko od ostalih fotke objavlja vsakodnevno. Tudi oni posnemajo Big Picture, le da fotke niso vezane na skupno temo, kar je po svoje tudi zanimivo.

The Picture Show
NPRjev fotoblog je ubral drugačno pot. Ohranili so format klasičnega bloga in svoje galerije s Flashem vgnezdili med objave. Galerije se da povečati na celozaslonski način, ampak vseeno se boste morali po fotografijah premikati s klikanjem.

Pixcetera
AOL je naumil najbolj posebno obliko. Vmesnik za njihove Flash galerije je sicer dodelan in eleganten. Tudi celozaslonski način pozna. Vendar čakanje, da se posamezna fotografija naloži in (znova) klikanje gumba “naprej” nista primerljiva z neposredno preprostostjo Bostonove Velike slike.

Če želite deliti kakšne zanimive vire reportažnih fotografij, se oglasite v komentarjih.

Reblog this post [with Zemanta]

Komentarji (8)

 1. #
  trip
  June 28th, 2009 at 22:41

  Big picture <3

 2. #
  Tjasa
  June 29th, 2009 at 06:01

  Hvala za tole…

 3. #
  opica
  June 30th, 2009 at 10:43

  Priporočam še New York Timesov fotoglog Lens, ki zahteva malo več klikanja, ampak mu je odpuščeno zaradi fancy oblikovne rešitve.

 4. #
  maja
  July 1st, 2009 at 09:00

  uau! :))

 5. #
  Mendij
  July 1st, 2009 at 18:44

  jase strinjam s tripom

 6. #
  emkey
  August 7th, 2009 at 08:30

  Mene pa zanima, če kdo pozna kakšno spletno stran, ki bi omogočala odprtje lastnega (foto)bloga v takšni obliki kot so strani The Big Picture, The Frame oz. Photo Journal?

  Skratka… velike fotografije (brez klikanja do povečav), so zložene ena pod drugo in opremljene s kratkimi opisi.

 7. #
  boom beach glitch
  September 23rd, 2014 at 06:22

  It’s a pity you don’t have a donate button! I’d without a doubt donate to this outstanding blog!

  I suppose for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account.
  I look forward to brand new updates and will talk
  about this site with my Facebook group. Chat
  soon!

 8. #
  ball
  October 19th, 2014 at 06:50

  Hello, i think that i saw you visited my website thus i got here to
  go back the choose?.I’m trying to to find things to improve my
  web site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

Komentiraj


blank