Spletno mesto Statističnega urada Republike Slovenije me je pred kratkim prijetno presenetilo z naborom spletnih orodij, s katerimi se lahko državljani pozabavamo in preverjamo statistične zanimivosti kot na primer:

Orodja ne izpljunejo zgolj golih številk in podatkov glede na naše poizvedbe, temveč jih opremijo s sorodnimi zanimivi dejstvi, izrišejo grafe ali zemljevide ter ponudijo cel kup že prej nastavljenih zanimivih iskanj. Če vas tovrstni poljudni statistični podatki vsaj malo zanimajo, lahko z brskanjem po njihovi bazi hitro zapravice urico ali dve.

Še bolj uporabni pa sta interaktivni orodji prebivalstvene piramide in statističnega atlasa Slovenije. Prvo je prejšni mesec že predstavil Robert L. Tuva, ki je ugotovil da se Slovenija močno stara, nad drugim pa se je pred kratkim navduševal Gyzar.

Interaktivni statistični atlas Slovenije

Interaktivni statistični atlas Slovenije je res fascinantna zadeva, za katerega bi prej pomislil, da je delo kakšnega zagrizenega neodvisnega digitalnega vizualnega umetnika, kot pa okornega državnega urada. Ampak ne. Na SURSu so se res potrudili in postregli z odličnim in hitrim Flash vmesnikom, ki omogoča pregled posameznih statističnih dejavnikov glede na regijo ali občino in čas. Tako lahko hitro preverimo, kje v Sloveniji je največ kriminala ali brezposelnosti, kje imajo najvišje plače in najvišjo izobrazbo, kje je največja gostota prebivalstva in še mariskaj.

Kapo dol torej SURSu, da so pametno izkoristili možnosti, ki jih ponuja splet. Naj bodo zgled ostalim državnim uradom in organom.


Komentarji (3)

 1. #
  Nika
  July 22nd, 2009 at 20:04

  Fora z rojstvom na 1. januar je dobra… Nekoč je bilo prebrati raziskavo o tem, ko so v Avstraliji uvedli nagrado za rojstva otrok, rojena po 1. juliju (mislim da je bilo v osemdesetih letih). Od 20. junija do 30. junija je število rojstev ful upadlo, matere so očitno zadrževale rojstvo otroka ali kaj, da bi bile upravičene do nagrade. Nato pa je v tednu od 1. julija do 7. julija število rojstev poraslo. Očitno se vsako leto dogaja enako, ko matere ne želijo roditi zadnji dan leta, da s tem ne hendikepirajo otroka, ki bi bil najmlajši v svoji generaciji…

  Podobna zadeva se je zgodila s “prestavljanjem” smrti, mislim da prav tako v Avstraliji, ko so prav tako s 1. julijem ukinili davek na dedovanje. Ljudje so prestavljali lastne smrti – ali pa so jih doma skrivali v omarah do 1.7. :)

 2. #
  Katja
  August 5th, 2009 at 08:30

  Najlepša hvala za pohvale, v okornih državnih uradih jih namreč zelo redko slišimo ;-).

  Kar se tiče rojenih 1. januarja smo kratko pojasnilo zapisali v novici ob objavi podatkov o rojstvih in imenih (http://www.stat.si/novica_prikazi.aspx?id=2457). Domnevamo, da so nekateri starši svojega otroka, ki je bil dejansko rojen v zadnjih dneh decembra, uradno prijavili, kot da je bil rojen 1. januarja. S tem so namreč otroku omogočili, da je šel pozneje v šolo (dlje pomagal doma), predvsem moški pa so šli eno leto pozneje služit vojaški rok. To je bilo seveda mogoče dotlej, dokler je večina žensk rodila doma in dokler prijave rojstva ni opravila uradna ustanova (porodnišnica).

  Prvih 10 datumov, ko je bilo rojenih največ prebivalcev Slovenije, je 1. januar in sicer v letih od 1947 do 1964. Ne gre torej za zadrževanje rojstev, temveč naknadno prijavo.

 3. #
  Na Facebooku že skoraj vsak drugi slovenski uporabnik interneta » Kratkočasnik
  January 10th, 2010 at 17:43

  [...] Facebook demografija: Slovenci in Hrvati Statistični urad Slovenije in interaktivna orodja poljudne statistike Facebook, graf, Slovenija, statistika CerpinTaxt   « Jure Jevšenak alias [...]

Komentiraj


blank